Gebruikte stoffen:
Merinoswol, kant met kralen en pailletten, sarisilk
Benodigde technieken:
Natvilt- nunovilt- en vormvilt techniek
Opdracht van Bea
Bea is een echte saunaliefhebster en ze draagt graag een muts in de hete sauna. Ze heeft er al een hele saaie grijs witte muts, maar die past totaal niet bij haar sprankelende persoonlijkheid. Na wat app contact met haar, is ze bij mij gekomen en hebben we samen bij een kopje koffie eerst haar wensen besproken en tenslotte heeft ze de kleuren aangewezen die ze mooi vindt. En bovendien, -heel belangrijk, dus mogen we niet vergeten-, wilde ze ook graag op de muts een groene bloem met glitters of pailletten zodat het mooi schittert en glimt in de lichten van de sauna.
“Kun je zoiets voor mij maken?” Vroeg ze. -Ja dat kan ik zeker. Wat een ontzettend leuk opdracht is dit! Kleurtjes en glitters. Het word vast een feest om de muts te maken.
Mijn werkwijze
Glamour, kleur, functioneel; met deze woorden in mijn hoofd heb ik uit de aangewezen kleuren een selectie aan materialen uitgezocht . Verschillende tinten blauw ,paars, roze en groene merinoswol, sarizijde, viscose vezels en ook een stukje kant met kraaltjes en pailletten.
Vervolgens heb ik een ontwerp getekend op de iPad in de teken-app ProCreate. Wat heel handig is in ProCreate, dat je een kleurenpallet kan aanmaken aan de hand van een foto van de materialen. Heel handig bij het tekenen, want kleuren mengen met een potlood is vergelijkbaar met kleuren mengen met wol.
Voordat ik aan het vilten kon beginnen, had ik ook nog een mal nodig. Om een mal te kunnen maken moet je eerst een patroon hebben. Doordat Bea de oude muts bij mij heeft achtergelaten, kon ik heel makkelijk deze opmeten en een patroon van maken. Hierna kon ik de mal maken van dunne ondervloer voor laminaat. De mal is 1,5 x zo groot als het patroon, dit is noodzakelijk omdat wol krimp tijdens het vilten. Dus, een patroon heeft de maten van het eindproject en een mal heeft de maten -is 1,5 x groter- waarmee je begint met vilten.
Vilten van e muts en bloem
Een muts is een 3D vorm, maar ik begin met vilten 2D plat op de tafel. Eerst leg ik de wol rondom de mal en daarna maak het nat met een warm sopje en begin met vilten. Als de vilt eenmaal stevig genoeg is om te vormen, kan ik beginnen om van de platte werk een muts vorm te geven. Dit doe ik op een hoedenmal in de juiste maat. Toen de muts klaar was kon het op de hoedenmal in vorm opdrogen.
Verder heb ik nog een groene bloem met glitters gevilt voor bij de muts.
Na het vilten en drogen heb ik de muts op de hoedenmal nog nabewerkt met stoom. Vilt krijgt namelijk door stoom een nog mooier en netter uitstraling.
Tenslotte heeft de bloem ook nog een strijk en stoom behandeling gekregen en is vastgenaaid aan de muts.
Dit is het resultaat
Hieronder zie je het eindresultaat: een handgemaakte saunamuts voor Bea. Helemaal zoals zij dat wenste. Al met al vond ik het een feestje om deze saunamuts voor Bea mocht maken en ben heel tevreden met het resultaat. Wat zal die muts mooi schitteren in de lichten van de sauna! Mocht je geïnteresseerd zijn en zelf ook graag zo’n muts of iets anders willen hebben, dan kan ik op aanvraag ook een vergelijkbaar exemplaar voor jou maken. Neem voor de mogelijkheden en de kosten gerust even contact met mij op.