Vest voor Birgit

Gebruikte stoffen:

Handgemaakte vilt van Merinoswol, verschillende soorten restant stoffen, geglazuurde kokosknopen

Benodigde technieken:

Natvilt- en nunovilt techniek, verven van wol en zijde, stomen

Opdracht van Birgit

Birgit heeft een vest  in mijn Etsy-shop gezien en ze vroeg of ik voor haar een vergelijkbaar vest wilde maken in maat 42. Maar natuurlijk wilde ik dat graag voor haar doen. 

Alle communicatie verliep via de mail. Ze heeft aangegeven dat ze een herfsttype is en de vest graag in die warme kleuren wil hebben. Van turquoise tot pompoenoranje, alles vind ze mooi. De kraag donkerblauw en zo breed dat ze van haar nek weg kan trekken over de schouders als een klein mouwtje. Als kok aan huis sjouwt ze vaak kratten die niet altijd super schoon zijn en daarom wil ze bij de buikgedeelte een donkere kleur. De vest moet warm zijn, maar niet in de weg zitten. 

Mijn inspiratie

Inspiratie voor de oranje vest waren prachtige luchtfoto’s van kleurrijke landschappen. Als je op pienterest op luchtfoto landsschap zoekt, vind je de ene na de andere kleurenpracht.  Verschillende vormen, vlakken, structuren en kleuren. Een ideaal design om kleine stukken rest stoffen en draden te recyclen en verwerken met wol en zo mooie en unieke kledingstukken te vilten

Mijn werkwijze

Een ontwerp maken voor de vest was niet nodig. Ik werk bij dit soort design intuïtief en bepaal tijdens het proces welke stof en kleur waar moet komen. 

Deze vest word gemaakt van een grote rechte lap. Voor het berekenen hoe groot, had ik Birgit  gevraagd om haar maten. Met behulp van een tekening heeft een vriendin haar opgemeten en kon ik beginnen met het uitzoeken van materialen en de afmeting van de lap berekenen. 

 

Maten berekenen

  • Hoogte: achterlengte + kraag= 64 cm + 40 cm = 104 x 50% = 156 cm
  • Breedte: bovenwijdte + extra bewegingsruimte + overlapping middenvoor = 98 cm + 10 cm + 10 cm =118 cm x 50% = 177 cm
160 cm x 180 cm is de werkmaat waarmee ik moet beginnen.

Vilten en mouleren

Als basis gebruik ik een licht petrol kleurig naaldvlies met verschillende resten zijde stoffen, kant, woldraden, zijde en -viscose vezels en merinos lontwol in herfstkleuren.

Op de op maatgeknipte naaldvlies leg ik de andere materialen neer met in mijn achterhoofd de wensen van Birgit. Als ik tevreden ben met het design, maak ik alles goed nat met een warm sopje en kan ik beginnen met vilten. 

Op een gegeven moment begint de wolvilt te krimpen en als de gewenste maten bijna bereikt zijn kan ik de armsgaten knippen. Nu moet ik ook de rechte lap wat vrouwelijke vormen geven door op bepaalde plekken meer kneden en rollen voor meer krimp. Op de paspop kan ik de viltstof nog verder mouleren en vormen. Als de vest de gewenste maten heeft, word het gecentrifugeerd en op de paspop in vorm gedroogd.

Na het drogen ga ik met een stoomstrijkijzer de vormen en randen nog netter maken. Door de stoom word het stof ook veel levendiger en krijgt het een sjiekere uitstraling.

Ik heb hele mooie geglazuurde kokosknopen, de keuze viel op de lichtblauwe. Ben je zelf op zoek naar mooie knopen? Kijk in mijn shop

Dit is het resultaat

Hieronder zie je het eindresultaat: een op bestelling gemaakte merinoswollen handgevilte vest voor Birgit.  Het is altijd spannend om voor iemand anders iets te maken, maar ik ben zelf zeer tevreden met het resultaat en zij gelukkig ook. Normaal gesproken zijn alle kledingstukken op mijn website te koop, maar deze is natuurlijk voor Birgit.  Maar: mocht je geïnteresseerd zijn en zelf ook graag zo’n vest willen hebben, dan kan ik op aanvraag ook een vergelijkbaar exemplaar voor jou maken. Neem voor de mogelijkheden en de kosten gerust even contact met mij op.

Reactie van klant

Anci, het pakket is gisteren aangekomen. Wat is dat een mooi vest geworden. Hij zit, voelt en staat als 100% ik. Ik wilde je gisteren al schrijven, maar had het te druk om goede woorden te vinden. Eigenlijk ben ik ook nu een beetje naar woorden aan het zoeken voor de waardering die ik voel voor dat wat je voor mij gemaakt hebt…. Ik zoek en ik zoek, maar voel me tekort schieten…. Heel erg dank je wel….dat is wat het het beste omvat. Je bent een vakvrouw. Ik wilde je niet te kort doen door gisteren te snel en te kort te reageren. Haha, vandaag is het helaas ook maar een kort briefje geworden…. Oh ja, dank je ook voor de mooie kaartjes, je bent een getalenteerd mens en ik ben blij je gevonden te hebben. Foto’s komen – even druk met koken. Ik wens je een hele fijne avond!
Birgit