Kleurrijke winterjas in thema herfst

Gebruikte stoffen:

Handgemaakte vilt van Merinoswol, satijnzijde voering, geglazuurde kokosknopen

Benodigde technieken:

Natvilt- en nunovilt techniek, verven van wol en zijde en verschillende naaitechnieken

Mijn inspiratie

Het was een stralend mooie oktoberdag. Zonlicht drong naar binnen en verlichtte de hele kamer. Ik keek uit het raam naar buiten en zag hoe prachtig de herfstbladeren hierbij kleurden. En de strakblauwe lucht schitterde op de achtergrond in het water. Een schilderachtig kleurenpallet en tegelijkertijd ook mijn inspiratiebron voor het maken van een winterjas in het thema ‘herfst’. Met deze jas ga ik in tegen de modeprincipes van de donkere herfst- en wintermaanden. In plaats van kille zwart-grijstinten te gebruiken, vrolijkt deze jas op door zijn vele warme kleuren.

Mijn werkwijze

Een jas die bewust niet voldoet aan de trends op modegebied; vanuit die gedachte ben ik begonnen met een ontwerp uit te tekenen. Niet op de traditionele manier, met potlood en een vel papier, maar in de app ‘ProCreate’ op de Ipad. Tekenen is niet echt mijn ding en daarom schets ik vooral gedeeltelijk afbeeldingen na. Voor deze winterjas haalde ik inspiratie uit een foto die ik op Pinterest tegenkwam. Die nam ik als basis voor het verder uitwerken van een eigen, unieke jas. En dat gebeurde in dit geval gewoon ’s avonds op de bank. En mijn man Garrit? Die kan tussentijds gewoon zijn favoriete programma’s blijven kijken.Niet veel later had ik het ontwerp klaarliggen en kon ik aan de slag met de benodigde materialen en handwerktechnieken. Toevallig had ik nog een lange jas van taupékleurig walkloden wollen stof hangen. Echt prachtig, maar niet een kleur die mij staat. Ik kon er gelukkig wel iemand anders blij mee maken. Maar het bijbehorende patroon had ik nog bewaard, dus besloot ik die te gaan hergebruiken voor het maken van een jas van zelf gevilte stof.

Hoeveelheid wol berekenen

De belangrijkste techniek die ik bij het maken van de winterjas moest toepassen, is het natvilten van wol. Dit is een vrij intensieve klus, vooral omdat het gebruik van water ervoor zorgt dat het wol flink zwaarder wordt. Ik heb bovendien altijd dubbel zo veel nodig. Tijdens het natvilten krimpt de wol namelijk behoorlijk, soms zelfs met de helft. Gelukkig hou ik hier altijd rekening mee bij het bepalen van de juiste afmetingen van de losse patronen. Zo kwam ik voorafgaand aan het vilten met de volgende maatberekeningen:
 • Voorpanden: 110 cm x 120 cm = 165 cm x 180 cm wol Voorbeeldsom: 110 + 50% (55) = 165 cm & 120 + 50% (60) = 180 cm
 • Achterpanden: 120 cm x 140 cm = 180 x 210 cm wol
 • Mouwen: 70 cm x 90 cm = 105 cm x 135 cm wol
 • Beleg en kraag: 120 cm x 100 cm = 180 cm x 150 cm wol

Materiaalkeuze voor de winterjas

Toen ik de juiste afmetingen had bepaald, kon ik de materialen bij elkaar gaan zoeken. Ik wist precies wat ik nodig had: merinoswol, naaldvilt, lontwol, zijdevezels (deels van zelfgekweekte zijderupsen), verschillende zijdestoffen en draadjes. Sommige materialen zijn met de hand geverfd of restanten van eerdere projecten, want mij zul je maar zelden iets zien weggooien. Daar heb ik een hekel aan.

Beoordelen van de combinatie kleur-materiaal

Voordat ik aan het échte werk kon beginnen – het natvilten – heb ik eerst nog de kleuren en materialen bij elkaar gebracht. Om de juiste keuze voor mezelf te kunnen maken, heb ik een aantal proeflappen (samples of monsters) gevilt. Zo kon ik goed beoordelen of de kleuren en het materiaal bij elkaar passen of dat er toch sprake is van een mismatch. In dit geval was de combinatie van kleur en materiaal meteen goed gekozen. Voor de voering koos ik voor een prachtig geel zijde van satijnen stof. Nu was ik klaar om bezig te gaan met vilten.

Natvilten en afwerken

Van iedere wollen lap had ik twee dagen werk om hier uiteindelijk mee verder te kunnen werken. De tweede dag staat hierbij steeds in het teken van laten drogen, omdat er bij de natvilt-techniek veel water komt kijken. Er gaan dus flink wat dagen overheen voordat de jas in elkaar kan worden gezet.

 

Na het vilt- en droogwerk heb ik de patronen precies over de inmiddels verwerkbare stof gelegd en kon ik zo de losse onderdelen van de jas uitknippen en aan elkaar naaien. Dat klinkt heel eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Want zelfs ik vind het soms nog best spannend. En dan bedoel ik vooral het knipwerk. Dan besef je ineens dat één verkeerde knip je hele werk kan verpesten. Gelukkig loopt dit eigenlijk altijd goed af. Zo ook voor deze jas, die ik vervolgens nog heb afgewerkt met geglazuurde kokosknopen.

Dit is het resultaat

Hierboven zie je het eindresultaat: een zelfgemaakte winterjas in het thema ‘herfst’! Veel werk heeft het me gekost, maar ik ben zelf zeer tevreden met het resultaat. Normaal gesproken zijn alle kledingstukken op mijn website te koop, maar deze houd ik toch graag voor mezelf. Het is té moeilijk voor mij om hier afstand van te doen. Maar: mocht je geïnteresseerd zijn en zelf ook graag zo’n jas willen hebben, dan kan ik op aanvraag ook een vergelijkbaar exemplaar voor jou maken. Neem voor de mogelijkheden en de kosten gerust even contact met mij op.

Reacties via social media

 • Wat is die prachtig, daar kan je heel trots op zijn
 • Whow Anci hij is geweldig
 • Mooi geworden Anci!! Echt prachtig!!
 • Prachtig, wat een kunstwerk!
 • Geweldig wat een mooi en origineel werk!
 • Wow! Viltwerk én naaiwerk! Geweldig!
 • Oooo die is mooi. Zou je niet durvenbdragen bang dat er iets aankomt.
 • Nogmaals PETJE AF en EEN DIEPE BUIGING.
 • Prachtige ‘ stof’ , heel mooi! Het lijkt wel of de bloesem doorloopt op de jas!
 • Prachtig Anci een kleurenfeest!
 • Wow! Die zou Maxima niet misstaan! Knap
 • Monet in vilt! Prachtig!
 • Absolutely beautiful. Felt fabric looks amazing when used with a structured sewing pattern
 • Espectacular!!
 • Amazing, really lovely all-round and so beautifully made
 • Stunning!!!
 • It’s beautiful
 • Thats just stunning. The colours are beautiful. The lining looks lush. So much work and so worth it
 • Absolutely beautiful & I love the colour of the lining you have used. I think this is the most beautiful felted garment I have seen
 • Wow, that is so fantastic 👏👏 The colours of autumn, transformed and integrated in your fabolus coat 🥰👌 Never had i seen sutch a beauty