Gebruikte stoffen:
Handgemaakte vilt van Merinoswol, satijnzijde voering, geglazuurde kokosknopen
Benodigde technieken:
Natvilt- en nunovilt techniek, verven van wol en zijde en verschillende naaitechnieken
Mijn inspiratie
Mijn werkwijze
Hoeveelheid wol berekenen
- Voorpanden: 110 cm x 120 cm = 165 cm x 180 cm wol Voorbeeldsom: 110 + 50% (55) = 165 cm & 120 + 50% (60) = 180 cm
- Achterpanden: 120 cm x 140 cm = 180 x 210 cm wol
- Mouwen: 70 cm x 90 cm = 105 cm x 135 cm wol
- Beleg en kraag: 120 cm x 100 cm = 180 cm x 150 cm wol
Materiaalkeuze voor de winterjas
Toen ik de juiste afmetingen had bepaald, kon ik de materialen bij elkaar gaan zoeken. Ik wist precies wat ik nodig had: merinoswol, naaldvilt, lontwol, zijdevezels (deels van zelfgekweekte zijderupsen), verschillende zijdestoffen en draadjes. Sommige materialen zijn met de hand geverfd of restanten van eerdere projecten, want mij zul je maar zelden iets zien weggooien. Daar heb ik een hekel aan.
Beoordelen van de combinatie kleur-materiaal
Voordat ik aan het échte werk kon beginnen – het natvilten – heb ik eerst nog de kleuren en materialen bij elkaar gebracht. Om de juiste keuze voor mezelf te kunnen maken, heb ik een aantal proeflappen (samples of monsters) gevilt. Zo kon ik goed beoordelen of de kleuren en het materiaal bij elkaar passen of dat er toch sprake is van een mismatch. In dit geval was de combinatie van kleur en materiaal meteen goed gekozen. Voor de voering koos ik voor een prachtig geel zijde van satijnen stof. Nu was ik klaar om bezig te gaan met vilten.
Natvilten en afwerken
Van iedere wollen lap had ik twee dagen werk om hier uiteindelijk mee verder te kunnen werken. De tweede dag staat hierbij steeds in het teken van laten drogen, omdat er bij de natvilt-techniek veel water komt kijken. Er gaan dus flink wat dagen overheen voordat de jas in elkaar kan worden gezet.
Na het vilt- en droogwerk heb ik de patronen precies over de inmiddels verwerkbare stof gelegd en kon ik zo de losse onderdelen van de jas uitknippen en aan elkaar naaien. Dat klinkt heel eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Want zelfs ik vind het soms nog best spannend. En dan bedoel ik vooral het knipwerk. Dan besef je ineens dat één verkeerde knip je hele werk kan verpesten. Gelukkig loopt dit eigenlijk altijd goed af. Zo ook voor deze jas, die ik vervolgens nog heb afgewerkt met geglazuurde kokosknopen.
Dit is het resultaat
Hierboven zie je het eindresultaat: een zelfgemaakte winterjas in het thema ‘herfst’! Veel werk heeft het me gekost, maar ik ben zelf zeer tevreden met het resultaat. Normaal gesproken zijn alle kledingstukken op mijn website te koop, maar deze houd ik toch graag voor mezelf. Het is té moeilijk voor mij om hier afstand van te doen. Maar: mocht je geïnteresseerd zijn en zelf ook graag zo’n jas willen hebben, dan kan ik op aanvraag ook een vergelijkbaar exemplaar voor jou maken. Neem voor de mogelijkheden en de kosten gerust even contact met mij op.
Reacties via social media
- Wat is die prachtig, daar kan je heel trots op zijn
- Whow Anci hij is geweldig
- Mooi geworden Anci!! Echt prachtig!!
- Prachtig, wat een kunstwerk!
- Geweldig wat een mooi en origineel werk!
- Wow! Viltwerk én naaiwerk! Geweldig!
- Oooo die is mooi. Zou je niet durvenbdragen bang dat er iets aankomt.
- Nogmaals PETJE AF en EEN DIEPE BUIGING.
- Prachtige ‘ stof’ , heel mooi! Het lijkt wel of de bloesem doorloopt op de jas!
- Prachtig Anci een kleurenfeest!
- Wow! Die zou Maxima niet misstaan! Knap
- Monet in vilt! Prachtig!
- Absolutely beautiful. Felt fabric looks amazing when used with a structured sewing pattern
- Espectacular!!
- Amazing, really lovely all-round and so beautifully made
- Stunning!!!
- It’s beautiful
- Thats just stunning. The colours are beautiful. The lining looks lush. So much work and so worth it
- Absolutely beautiful & I love the colour of the lining you have used. I think this is the most beautiful felted garment I have seen
- Wow, that is so fantastic 👏👏 The colours of autumn, transformed and integrated in your fabolus coat 🥰👌 Never had i seen sutch a beauty