Home / Wat ik doe
Vanuit mijn atelier in Wedde (Oost-Groningen) maak ik iedere dag met veel passie de meest kleurrijke handgemaakte kleding en stoffen. Vooral bedoeld om mensen zoals jij blij te maken. En stiekem ook regelmatig voor mezelf. Het liefst gebruik ik hiervoor natuurlijke materialen.
Denk hierbij aan wol, viscose, katoen en linnen. Een ander product van de natuur, zijde, kweek ik ook op kleine schaal zelf. Kies ik eens voor niet-natuurlijke materialen, dan zijn die altijd op biologische wijze geproduceerd. Verder ga ik bewust om met al mijn restanten; zelden gooi ik iets weg.
Ben jij op zoek naar handgemaakte, duurzame en unieke kleding of accessoires? Alle kledingstukken en stoffen die je op mijn website tegenkomt zijn te koop. Ik maak ze stuk voor stuk voor jou op maat. Neem ook eens een kijkje in mijn portfolio of breng een bezoek aan mijn atelier.
Of misschien heb je wel een eigen, unieke opdracht voor mij? Voor alles wat met breien, weven, spinnen, vilten en naaien te maken heeft, neem je gerust contact met mij op. Ik luister graag en aandachtig naar al jouw persoonlijke wensen.
Vilten
Vilten is misschien wel de oudste techniek om van wol textiel te maken. Het belangrijkste werktuig dat je nodig hebt, zijn de blote handen. Meestal gebruik ik hierbij ook water en zeep. Door de wrijving, druk, warmte en het vocht gaan de losse plukken wol hechten en ontstaat een stevig geheel. Zelf vind ik het onwijs fascinerend om te zien wat er allemaal mogelijk is met vilten.
Weven
Bij weven worden groepen draden in horizontale en verticale banen samen vervlochten tot een vaste lap stof. Deze manier van textiel maken gebeurt met een weefgetouw en is een zeer oude methode. Verschillende natuurlijke materialen kunnen hierbij door elkaar heen worden gebruikt. Ook ik kan uitstekend met een weefgetouw omgaan en heb er zelfs één in mijn atelier. Op mijn Instagramkanaal plaats ik regelmatig foto’s, waaronder van dit ambachtelijke werktuig.
Spinnen
Met een spinnewiel kun je draden maken van ruw (natuurlijk) materiaal. Vooral voor het maken van kledingstukken met wol, vlas of katoen is het nodig eerst dit werktuig aan het draaien te krijgen. Eerder kan ik met deze materialen niks beginnen. Maar dan zijn we er nog niet, want met een enkelzijdig stuk draad kan ik nog altijd niet zo veel. Pas wanneer meerdere draden om elkaar heen gewikkeld worden – dit wordt twijnen genoemd – ontstaat een bruikbare en stevige draad. En daarmee maak ik dan weer de leukste kledingstukken en stoffen.
Breien/draaien
Met mijn eigen Erlbacher rondbreimachine draai ik de mooiste, warmste en meest knusse sokken, been- en armwarmers en sjaals. Dit principe werkt anders dan het traditionele breien – je weet wel: steken en lussen maken met een bol garen en twee breinaalden – maar is ook al een zeer oud ambacht. Ik mag dan met een machine werken, toch wil dat niet zeggen dat ik mijn handen niet hoef te gebruiken. Integendeel. Afhankelijk van het eindproduct moet ik tussen de 48 en 144 naalden inrijgen, juist instellen en machinaal bedienen.