Vanuit mijn atelier in Wedde (Oost-Groningen) maak ik iedere dag met veel passie de meest kleurrijke handgemaakte kleding en stoffen. Vooral bedoeld om mensen zoals jij blij te maken. En stiekem ook regelmatig voor mezelf. Het liefst gebruik ik hiervoor natuurlijke materialen. 

Denk hierbij aan wol, viscose, katoen en linnen. Een ander product van de natuur, zijde, kweek ik ook op kleine schaal zelf. Kies ik eens voor niet-natuurlijke materialen, dan zijn die altijd op biologische wijze geproduceerd. Verder ga ik bewust om met al mijn restanten; zelden gooi ik iets weg.  

Ben jij op zoek naar handgemaakte, duurzame en unieke kleding of accessoires? Alle kledingstukken en stoffen die je op mijn website tegenkomt zijn te koop. Ik maak ze stuk voor stuk voor jou op maat. Neem ook eens een kijkje in mijn portfolio of breng een bezoek aan mijn atelier.

Of misschien heb je wel een eigen, unieke opdracht voor mij? Voor alles wat met breien, weven, spinnen, vilten en naaien te maken heeft, neem je gerust contact met mij op. Ik luister graag en aandachtig naar al jouw persoonlijke wensen.

Vilten

Vilten is misschien wel de oudste techniek om van wol textiel te maken. Het belangrijkste werktuig dat je nodig hebt, zijn de blote handen. Meestal gebruik ik hierbij ook water en zeep. Door de wrijving, druk, warmte en het vocht gaan de losse plukken wol hechten en ontstaat een stevig geheel. Zelf vind ik het onwijs fascinerend om te zien wat er allemaal mogelijk is met vilten.

Weven

Bij weven worden groepen draden in horizontale en verticale banen samen vervlochten tot een vaste lap stof. Deze manier van textiel maken gebeurt met een weefgetouw en is een zeer oude methode. Verschillende natuurlijke materialen kunnen hierbij door elkaar heen worden gebruikt. Ook ik kan uitstekend met een weefgetouw omgaan en heb er zelfs één in mijn atelier. Op mijn Instagramkanaal plaats ik regelmatig foto’s, waaronder van dit ambachtelijke werktuig. 

Spinnen

Met een spinnewiel kun je draden maken van ruw (natuurlijk) materiaal. Vooral voor het maken van kledingstukken met wol, vlas of katoen is het nodig eerst dit werktuig aan het draaien te krijgen. Eerder kan ik met deze materialen niks beginnen. Maar dan zijn we er nog niet, want met een enkelzijdig stuk draad kan ik nog altijd niet zo veel. Pas wanneer meerdere draden om elkaar heen gewikkeld worden – dit wordt twijnen genoemd – ontstaat een bruikbare en stevige draad. En daarmee maak ik dan weer de leukste kledingstukken en stoffen.

Breien/draaien

Met mijn eigen Erlbacher rondbreimachine draai ik de mooiste, warmste en meest knusse sokken, been- en armwarmers en sjaals. Dit principe werkt anders dan het traditionele breien – je weet wel: steken en lussen maken met een bol garen en twee breinaalden – maar is ook al een zeer oud ambacht. Ik mag dan met een machine werken, toch wil dat niet zeggen dat ik mijn handen niet hoef te gebruiken. Integendeel. Afhankelijk van het eindproduct moet ik tussen de 48 en 144 naalden inrijgen, juist instellen en machinaal bedienen.

Naaien

Voor het naaien is alleen naald en draad nodig en daarvoor gebruiken we tegenwoordig natuurlijk allemaal een naaimachine. Dat werkt een stuk makkelijker en efficiënter. Veel mensen hebben er wel eentje op zolder staan en ook in mijn atelier mag dit handige gereedschap niet ontbreken. Met een naaimachine kun je vrij eenvoudig lappen stof met elkaar verbinden en de mooiste kledingstukken en accessoires creëren.Lijkt het jou ook leuk om te leren hoe je zelf kleding maakt? Of is jouw kennis van de naaimachine zó ver weggezakt dat het nu de hoogste tijd is voor een opfriscursus? Dan heb ik goed nieuws voor jou! Je kunt namelijk ook privé of in duo’s bij mij langskomen voor een naaicursus (duur: 2 uur per les). Ik begeleid je bij datgene wat jij graag zou willen maken en zorg ervoor dat jij de fijne kneepjes van het naaiwerk onder de knie krijgt. Meer informatie nodig? Kijk dan eens op www.naaiatelieranci.nl  of Neem direct contact met mij op.

Bekijk mijn werk