Over mij

Mijn naam is Anci

Wat leuk dat je mij wilt leren kennen! Ik stel mezelf graag aan jou voor. Mijn naam is Anci Piller. Het is alweer 30 jaar geleden dat ik mijn geboorteland Hongarije achterliet om in Nederland samen te wonen met mijn lieve man Garrit.

Waar blijft de tijd… Dat hoor ik mezelf trouwens steeds vaker zeggen. Want als ik de smaak eenmaal te pakken heb, dan is mijn werkdag zo voorbij. En dat is best logisch. Want bij alles wat ik vanuit mijn eigen atelier-aan-huis in Wedde (Oost-Groningen) maak, moet ik continu de aandacht erbij houden. Mijn werk komt dan ook heel precies en vraagt niet alleen om focus en creativiteit, maar zeker ook om passie en doorzettingsvermogen.

Vilten, weven, spinnen, naaien en breien. Als kleding- en stofmaker is er niets waar ik liever mee bezig ben. En terwijl ik dit zeg, realiseer ik me direct dat ik wel eens anders heb geroepen. Werken in een kledingfabriek; na het aanleren van allerlei professionele naaitechnieken dacht ik dat dit mijn gedroomde eindstation was. Maar mijn liefde voor het ambacht veranderde plotseling in afkeer. Ja, ik was voorlopig wel klaar met die naaimachine en verkocht alles wat me hieraan zou herinneren.

Oma zou vast een traantje hebben weggepinkt; haar kleindochter die de handen ineens op een compleet andere manier zou laten wapperen. Want toen ik in Nederland kwam wonen, koos ik ervoor de horecawereld te verkennen. Meerdere banen heb ik gehad, op campings en in hotels, maar bleef daar voornamelijk in de keukens rondhangen. Eigenlijk vond ik dat best wel leuk. En ik kon er tegelijkertijd goed aan mijn Nederlands werken.

Toch dwaalden mijn gedachten regelmatig af naar vroeger en zag ik mezelf dan weer als klein meisje verwonderd naar oma’s brei- en borduurkunsten kijken. Die nieuwsgierigheid leidde ertoe dat ik als ook al snel mijn eerste steken had gemaakt. En nog voor ik er erg in had, stond de garderobe vol met handgemaakte kleding.

Met dezelfde verwondering van toen keek ik jaren later naar Garrits moeder. In razend tempo breide ze de mooiste sokken en bij haar stond de naaimachine maar zelden stil. Je begrijpt het al, het begon vanbinnen natuurlijk te kriebelen als vanouds. Ja, ik had mijn oude liefde teruggevonden. En daar zat ik dan, niet veel later, weer met een brede glimlach achter een eigen naaimachine te werken.

Inmiddels is mijn horizon zich alsmaar verder gaan uitstrekken. Met mijn handen kan ik nu veel meer dan breien en naaien alleen. Zo heb ik inmiddels diverse nascholingen en cursussen gevolgd en nog altijd ben ik bezig mezelf verder te specialiseren en te verbeteren. Ik beheers nu bijvoorbeeld de fijne kneepjes van het vilten van wol. En ook deel ik mijn kennis en vaardigheden graag met anderen. Daarom geef ik naailessen voor de echte liefhebbers.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar mijn werk? Bekijk dan mijn portfolio of maak vrijblijvend een afspraak om langs te komen in mijn atelier. De deur is alleen open op afspraak. Laat het me weten als je interesse hebt in een zelfgemaakt kledingstuk, accessoire of stuk stof. Een gedeelte van mijn werk is overigens ook te bewonderen en te koop in het atelier van Edelsmederij Goudwich in Oudeschans.

Of misschien heb je wel een persoonlijke opdracht voor mij? Behoefte aan een naaicursus? Neem ook dan gerust contact met mij op. Ik hoor graag wat ik voor jou mag betekenen!

Bekijk mijn werk