Collectie Tulipán

Collectie Tulipán 2023

Welkom in mijn kleurrijke wereld van viltkunst, waar mijn creativiteit en textiel samenkomen in mijn meest recente collectie – “Tulipán”.

 

Gedurende een intensieve en inspirerende reis, heb ik deelgenomen aan het halfjaar durende master traject “Eigen collectie ontwerpen en presenteren” bij de OnlineViltSchool. Dit traject heeft mijn vaardigheden aangescherpt en mijn artistieke visie verdiept, wat heeft geleid tot de creatie van een unieke en betoverende collectie.

Mijn focus lag op het vangen van de levendige schoonheid van tulpen en deze om te zetten in prachtige viltkunstwerken. Met behulp van hoogwaardige materialen zoals Merinoswol, zijde chiffon, handgeschilderde zijde en meer, heb ik vijf elegante mannequins aangekleed. Elke outfit vertegenwoordigt een verschillende interpretatie van de tulp, van een klassieke jurk tot een eigentijds broekpak, compleet met bijpassende hoeden en tassen.

De collectie “Tulipán” is niet alleen het resultaat van technische kennis, maar ook van mijn diepgaande bewondering voor de natuurlijke wereld en mijn drang om deze te interpreteren in mijn kunst. Elk stuk vertelt een uniek verhaal en straalt een gevoel van schoonheid en elegantie uit.

Ik ben enthousiast om mijn reis in de wereld van viltkunst met jullie te delen en nodig jullie uit om mijn portfolio te verkennen en de magie van “Tulipán” te ervaren.

Expositie “ ViltVisie: Eigen Collectie in Vilt” Tulipán 2023 augustus

Het begin van een intensief traject

Samen met 7 andere viltkunstenaars ben ik aan dit prachtige traject begonnen. Helaas moest 1 deelnemer in de beginperiode vanwege een lelijke val afhaken, waardoor we met z’n zevenen overbleven.

We zijn van start gegaan in maart met drie intense, maar zeer leerzame dagen. Gedurende deze dagen hebben we beslissingen genomen, ideeën en toekomstige doelen opgeschreven, knopen doorgehakt en plannen gesmeed.

De lessen werden gegeven via Zoom, wat uitstekend functioneerde.

Op zoek naar inspiratie wist ik meteen dat het iets met planten, bladeren of de natuur in het algemeen moest zijn. Dit was een veelbelovend begin, maar door het goede begeleiding van onze docente  besefte ik al snel dat dit thema te breed was. Mijn focus ging uiteindelijk tot een prachtig en specifiek onderwerp: tulpen.

De stappen waren gezet, een reis begonnen. Materialen zoeken, proefjes maken, patronen en mallen tekenen, benodigdheden berekenen: dit waren slechts de eerste hoofdstukken van mijn creatieve verhaal. Met mijn iPad werden mijn ontwerpen voor vijf kledingstukken/sets digitaal vastgelegd.

Mijn ontwerpen, geïnspireerd op verschillende soorten tulpen

En zo begon mijn avontuur van materiaalkeuze en experimentatie.

In de zoektocht naar de juiste wol en zijde-viscose vezels, in het verkennen van kleuren en verfmethodes voor de materialen, en in het creëren van vilten proeflapjes vond ik de kruispunten waar mijn visie tot leven kwam. Met vastberadenheid en geduld kwamen de perfecte combinaties en technieken naar voren die mijn collectie “Tulipán” haar unieke karakter gaven. 

Van Patronen naar Realiteit en nog veel meer

 

Met de ontwerpen en proeven stevig in de hand begon ik aan het werkelijke creëren. Patronen en mallen tekenen, de magie van vilten laten ontvouwen.

Na maanden vol toewijding, plannen en virtuele samenzijn via Zoom, brak eindelijk de langverwachte dag aan! Onze groepsexpositie “ViltVisie: Eigen Collectie in Vilt” vond plaats op 26 en 27 augustus 2023 in Ommen.

Dit weekend was een aaneenschakeling van spannende momenten en overweldigende ervaringen. De creatieve reis bereikte een hoogtepunt en ik ben nog steeds sprakeloos over de emoties en energie die dit weekend met zich meebracht.

Deze halfjaar durende traject heeft niet alleen mijn kennis vergroot, maar heeft me ook als maker laten groeien en in mijn kunstenaarschap doen geloven. Bovendien heb ik prachtige, inspirerende mensen mogen ontmoeten die nu deel uitmaken van mijn creatieve reis.

Bekijk hieronder mijn collectie “Tulipán”

Materialen: Merinoswol, zijde chiffon, handgeschilderde zijde pongé, zijde en viscose- vezels, handgesponnen garen, handgeweven stof, leer, metalen knopen en sluitingen, viscose/rayon en katoen voering. 

Hoewel ik van sommige stukken timelapse-video’s en detailfoto’s tijdens het vilten en naaien heb gemaakt, was ik vaak zo in mijn werkflow opgegaan dat ik het totaal vergat vast te leggen. Ik hoop dat de inzet en toewijding die ik in elk stuk heb gestopt, voelbaar zijn in elk detail.

Tulp Rosy Diamond
Tulp Lilac Wonder
Tulp Blue Diamond
Tulp Amberglow
Tulp Rainbow Parrot
Foto: Mirna Van Faassen-Nijenhuis

Mocht je geïnteresseerd zijn in een van de kledingstukken, accessoires, of wil je zelf stoffen en kleding leren vilten, neem dan gerust contact met mij op voor meer informatie over de mogelijkheden en kosten.