Wat is nuno-vilten?

Je zult vaak de term “nunovilt techniek” lezen in mijn portfolio bijvoorbeeld bij de handgevilte sjaals en kleding. Ik hoor je al denken: nuno wat? In het kort gezegd is nunovilten een vilttechniek voor het vilten van soepele dunne stoffen voor sjaals en kleding. Deze techniek is ontwikkeld in het begin van de jaren 90 door textielkunstenaar Polly Stirling uit Australië. De naam is afgeleid van het Japanse woord “Nuno”, wat doek betekent. Tegenwoordig wordt deze vilt techniek wereldwijd door miljoenen viltkunstenaars en hobbyisten gebruikt. En niet alleen om stoffen vilten voor kleding maar ook voor kledingaccessoires zoals schoenen, hoeden, tassen en eveneens voor vilten wandkleden en kunstobjecten. De mogelijkheden van de nuno vilttechniek is eindeloos.  Maar wat is het precies? En hoe werkt het dan?

Wat is nunovilten eigenlijk?

 In principe kan iedereen zonder enige viltervaring met de juiste materialen en begeleiding een sjaal vilten met deze techniek, maar om het echt goed te kunnen toepassen is het toch handig om eerst het “basistechniek van het vilten” te begrijpen en beheersen. In een andere blog leg ik in het kort uit hoe het komt dat wol vervilt en hoe je van een plukje wol een viltballetje kan draaien.

Het basis van een nunoviltstof is meestal een zeer dunne stof -bijvoorbeeld zijdechiffon- en daarop word fijne (merinos)wol gelegd in één of meerdere dunne lagen en kan nog eventueel versieren met zijdevezels. Hoe dunner de laag wol des te dunnen en soepeler word de stof.

Eigenschappen van de nunoviltstof

Met de nunovilttechniek kun je soepele dunne stoffen maken die geschikt zijn voor sjaals, jurken, tops, jassen noem maar op. De stof is ademend en zacht. Wol isoleert goed, water en vuilafstotend, zijde is super sterk en een goede vochtopnemer. 

Door de zijdechiffon-basislaag word de stof versterkt en zal niet snel uitrekken -in tegenstelling tot puur wollen stoffen-, blijft ook langer vormvast en dit maakt dat het zo ideaal stof is voor kledingstukken. Doordat er met mooie materialen word gewerkt krijgt de stof ook nog eens een luxe uitstraling

Welke materialen zijn geschikt voor nunovilt?

Dunne stoffen zoals: zijde, katoen en viscose,-chiffon, batist, organza en zijdepongè nr5.

Fijne 16-21 microns wol zoals: merinoswol, wenslaydale krullen, alpacawol, angora enz.

Verschillende vezels en garen bijvoorbeeld: zijde, katoen, wool, viscose

De techniek nunovilt

De natvilt en nuno-vilttechnieken zijn bijna hetzelfde, met een paar kleine uitzonderingen. Aangezien het viltproces bij nuno-vilten langzamer moet vorderen is het verstandig om geen heet, maar lauw of koud water te gebruiken. 

Waarom? Omdat bij nunovilten stof en wol samen aan elkaar, in elkaar en door elkaar moeten vilten. Hiervoor heeft de wol tijd nodig om zich vast te hechten aan de stof. Doordat heet water het viltproces versnelt, kan het er toe leiden dat de wol al vervilt zonder zich te hechten aan de stof, vandaar is het beter om lauw of koud water te gebruiken.

Werkwijze in het kort

Op bubbeltjetfolie word de zijdechiffonstof gelegd en daarop een dunne laag wol. Afhankelijk van het ontwerp kan de stof helemaal bedekken met wol, maar het kan voor een transparant effect ook plaatselijk in verschillende vormen, bloemen en strepen leggen. Op de wol kan voor meer diepte, glans en structuur ook nog wat zijdevezels leggen. 

Als het “droge”ontwerp eenmaal gelegd is, wordt het werk natgemaakt met een lauw of koud sopje en wordt het werkstuk strak opgerold (gebruik een pvc buis, stang of zwemband) en vastgemaakt met een touwtje.  

Hierna word het opgerold werkstuk  gerold en gekneed. Steeds na een tijdje rollen, het werkstuk afrollen en controleren of alles goed gaat. Stof netjes glad strijken met de hand en opnieuw oprollen, nu vanaf de andere kant. En zo gaat het steeds verder, dus rollen, afrollen, controleren en weer oprollen net zo lang tot het werkstuk het gewenste resultaat heeft en het is genoeg gekrompen.

Als de viltstof eenmaal naar wens is, word het uitgespoeld met lauw water daarna gecentrifugeerd en gedroogd. Tenslotte word het droge viltstof nog gestreken met stoom. 

Let op! Dit is geen tutorial. Wil je meer over nunovilten weter of wil je het leren, dan raad ik je aan om een workshop te gaan volgen.

Ben jij benieuwd naar wat ik nog meer van wol kan maken? Of heb jij een persoonlijke opdracht voor een eigen wollen kledingstuk? Neem dan contact met mij op en laat me weten wat ik voor jou kan betekenen!

Bekijk ook deze blogs

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw