Jasje van handgeweven stof

Gebruikte materialen:

Weefgarens van Venne Colcoton- biologisch merino scheerwol 28/2

Benodigde technieken:

Weven op een tafelweefgetouw, verschillende naaitechnieken

Weven van een sjaal en stof voor een jasje

De stof voor deze jas en sjaal heb ik weven op een 8 schacht’s Ashford tafelweefgetouw. 

 

Materiaal keuze

Voor het scheer draden -ook wel ketting draden genoemd- heb ik geel, oranje, beige, lichtgroen, groen, petrol, blauw, rood en bruin kleuren merinoswol weefgaren gekozen. De inslag draad voor de sjaal is een donkerblauw bijna zwarte merinoswol weefgaren. Voor de rest heb ik verschillende kleuren merinoswol weefgaren gebruikt. 

Het weefgaren van Venne-Colcoton is een hele fijne, zachte biologische garen in prachtige bijenkaar passende kleuren.

Weefpatroon

Het patroon voor de sjaal heb ik op de iPad in een weefprogramma app iWeaveIt gemaakt. In deze weefprogramma kun je niet alleen een patroon maken in kleur, maar ook kun je het berekenen hoeveel garen je nodig hebt, het inrijgen van de hevels, eventuele trappers aanbinden enzovoort. Echt super handig voor mij, want ik heb nooit geleerd om met de hand op een papier een weefpatroon te maken. 

Video afspelen

Voorbereidingen

Nadat ik de patroon heb gemaakt en de kleuren heb gekozen kon ik met behulp van de uitgeprinte berekeningen het garen voor de scheer op een scheerplank voorbereiden en op het weefgetouw “scheren” – alle draden op een scheer/ketting-boom (die zit achter op de getouw) draaien-, de hevels inrijgen, het riet inrijgen en als laatste het einde van de draden vastmaken aan de voorkant op de doekboom.

Om te kunnen weven heb je ook draden voor de inslag -breedte draden-nodig. Hiervoor gebruiken we een  een weefschuit met spoel. Mijn favoriet is de Louet Flying Dutchman schuit.

Nadat alle draden parallel opgespannen in de weefgetouw zitten, spoelen zijn vol en in de schuit geplaatst, kan ik beginnen met weven. 

Weven

Eerst heb ik een sjaal geweven volgens patroon en met de rest van de schering heb ik  verschillende patronen en kleuren uitgeprobeerd. Van deze “oefen” lap heb ik een jasje genaaid. De sjaal-omslagdoek heeft ondertussen al een nieuwe eigenaresse gevonden.

 

Video afspelen

Jasje naaien

Na het weven heb ik de stof gewassen en na het drogen gestreken. Een naaipatroon voor een jasje had ik al, dus kon ik gelijk beginnen met het puzzelen. Ja, puzzelen. Want het was echt een hele gepuzzel om de patroondelen uit de beschikbare stof te krijgen. Maar het is gelukt!

Omdat die handgeweven stof behoorlijk ratelt en ik het jasje niet wilde voeren, heb ik alle onderdelen afgewerkt met een biasbandje. Jasje sluit met knopen die ik heb bekleed met de stof.

Hierboven zie je het eindresultaat van het jasje, van draadjes tot een uniek kleurrijk jasje.

Ben je geïnteresseerd in het jasje of zou je een vergelijkbaar exemplaar willen hebben, neem voor de mogelijkheden en de kosten gerust even contact met mij op. Het jasje is in de maat 38 en het kost € 398,- 

Mocht je geïnteresseerd zijn in de verkochte sjaal, dan kan ik op aanvraag ook een vergelijkbaar exemplaar voor jou maken, neem voor de mogelijkheden en de kosten gerust even contact met mij op. Vermeld bij contact “pauwoog sjaal” .

Vind je het leuk om meer foto’s te zien, kijk dan op mijn Instagram pagina daar deel regelmatig foto’s en filmpjes van de vorderingen van mijn weefprojecten.   

Ik ben heel blij met de sjaal die mijn vriendje vanmorgen voor me gekocht heeft. 😎
Marije

Bekijk ook deze blogs

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw