Kerstsokken

Gebruikte materialen:

Sokkengaren van het merk Supergarne Aktiv, 75% superwash scheerwol 25% polyamide

Benodigde technieken:

Breien op een sokkenbreimachine

Sokken voor de kerst

Toen ik een tijdje geleden op zoek was naar leuke kleurtjes sokkengaren kwam ik bij de groothandel deze mooie kerst garen tegen. En omdat het bijna kerst is heb ik gelijk een grote koon besteld.  

Mijn werkwijze

Voordat ik de kerstsokken kon draaien, moest ik mijn sokken breimachine goed instellen voor deze garen. Ik heb hetzelfde garen ook in het wit en zodoende heb ik eerst proef -tube- gedraaid met verschillende instellingen. Ik begon op de meest losse steekinstelling, draaide 20 rondes en draaide de steeklengte éen positie strakker. Zodoende draaide ik steeds weer 20 rondes totdat de steken te strak werden.

Zoals je op onderstaande foto kan zien, er zit een behoorlijk verschil in de breedte van de tube. Verder zie je ook goed dat de steken in het begin van de tube heel klein en strak zijn en op het einde heel groot en los zijn. Voor soepele rekbare sokken waren de instellingen voor deze garen ergens in het midden van de tube. 

Maten berekenen

Nadat ik de juiste steekverhouding heb gekozen, heb ik de aantal steken en rondes op 10cm  x 10cm vlak geteld. Op grond van deze informatie kan ik voor een patroon berekenen hoeveel rondes in moet draaien voor een bepaalde maat sok. Dit doe ik op de computer met de Circular Sock Machine (CSM) Row Calculator, het is een spreadsheet die opent in bv. excel of numbers. Je ziet een voorbeeld hieronder.

Sokken draaien

Met behulp van de patroon kan ik beginnen met de eerste sok en doordat er een teller op de machine zit kan ik het goed bijhouden hoeveel rondes ik moet draaien tot de hiel, en voor de voet tot de teen. Op de machine moet je net zo als bij sokken breien  met breinaalden, steken minderen en meerderen.

Mazen van de teen

Op de sokkenbreimachine kun je achter elkaar meters aan sokken draaien -breien. Op een gegeven moment ben je klaar of is het garen op en dan haal je al die sokken van de machine. Dan moet je de sokken nog voorzichtig van elkaar te scheiden zonder ladders -vallende steken- te maken. Maar dan ben je nog niet klaar…. want de teen van de sokken is nog open, die moet je vervolgens nog dicht mazen. Mazen is een naaitechniek waarbij de twee gebreide uiteinden met naald en draad onzichtbaar worden samen genaaid. 

Dit is het resultaat

Hieronder zie je de resultaat; Handgemaakte wollen kerstsokken in de maten van 26 t/m45.  Ze zijn vrolijk, kleurig en lekker warm. De sokken zijn wasbaar in de wasmachine op 30 graden. Kortom, de ideale kerstcadeau voor onder de boom. En zeg nou zelf… na de kerstdagen zijn ze ook nog steeds leuk. Toch?

Mocht je geïnteresseerd zijn en zelf ook graag zo’n kerstsok willen hebben, kijk dan in mijn webshop (Naaiatelier Anci) of neem gerust even contact met mij op.