Viltvachten en viltkleden

Viltvachten zijn handgemaakte producten die gemaakt worden met de vilt-techniek vachtvilten. Dit ambachtelijke proces begint met het vilten van geschoren schapenvacht op een laag gekaarde wol, resulterend in een sterk en stevig materiaal. Het resultaat is een zachte en warme vacht die geschikt is voor onder andere kleden, dekens en wandkleden. Viltvachten zijn unieke en duurzame diervriendelijke vachten.

Materialen: ruwe geschoren schapenvachten van verschillende schapenrassen, gekaarde wol

Techniek: vachtvilten, kaarden

Hoe is het begonnen

Jeetje, ik ben al zo lang bezig met deze vilttechniek dat ik niet meer weet wanneer en hoe het is begonnen. Ik weet nog wel dat in het begin best wel wat misging. Maar naarmate ik steeds vaker verschillende soorten en kwaliteiten schapenvachten door mijn handen heb gehad, leerde ik waar ik op moet letten bij het kopen van een vacht. 

Het is heel belangrijk om te weten wat de eigenschappen zijn van de vachten/wol van verschillende schapenrassen. Zo vilt de ene veel makkelijker dan de andere. 

Ook is het heel belangrijk hoe de vachten zijn geschoren. Soms zijn ze zo slordig geschoren dat ze belanden in de tuin als mulchlaag. De kwaliteit en staat van de vachten zijn ook heel belangrijk; zieke dieren hebben slechte vachten. Maar ook de manier waarop de schapen zijn gehouden, is van groot belang. Een vacht kan bijvoorbeeld zo vol zitten met hooi dat het onmogelijk is om daar een mooie, schone viltvacht van te maken.

Viltvirus

Mijn enthousiasme werd steeds groter over het maken van viltvachten. Het proces is zowel leuk als rustgevend. In plaats van te werken met milieu belastende chemicaliën, gebruik je alleen heet water, zeep en veel spierkracht. Vachtvilten is zwaar werk, omdat wol veel water opzuigt tijdens het vilten.

 Maar één ding is zeker: ik heb het viltvirus goed te pakken en pas op, want het is besmettelijk!

Mijn lievelings  schapenvachten

Het liefst werk ik met lokaal Nederlandse wol afkomstig van hobby schapenhouders. Dit zijn traceerbaar, eerlijk en diervriendelijke vachten. 

Hoe kom ik aan geschoren schapenvachten?

Al jaren krijg ik van kennissen bij ons in de buurt vachtjes van hun Ouessant schaapjes. Zij houden ze voor de hobby en de dames zijn inmiddels al aardig op leeftijd (tussen de 10 en 15 jaar!). En ook al gaat de kwaliteit van hun vachten wel achteruit, ik kan ze nog steeds goed gebruiken. Zijn ze niet geschikt voor het vachtvilten, dan was en kaard ik de wol voor andere projecten. 

De Ouessant schapen zijn afkomstig van het eiland Ouessant in Frankrijk en het is een klein en hardy schapenras bekend om zijn dikke en waterafstotende vacht. 

Van een kennis van een vriendin krijg ik elk jaar een prachtige vacht van een Drentse Heideschaap. De Drentse Heideschaap is een klein, sterk schapenras uit Nederland met een dikke, warme witte vacht. 

En ik heb al jaren een vaste leverancier voor de Rackavachten. De Hongaarse Racka is een oud Hongaars schapenras dat bekend staat om zijn mooie kurkentrekkerhorens en lange dikke warme vacht. 

Maar ik werk ook graag met andere soorten wol, zoals de Texelaar, Blauw texelaar, alpaca, Nederlandse bonte schaap, schetland enzovoort……. als ik maar weet waar die wol vandaan komt.

Vóór het vilten
Eindresultaat na het vilten

Viltvachten

Hier onder zie je foto’s van viltvachten die ik in de afgelopen jaren heb gemaakt.

Wil je meer weten over een van de vachten die nog beschikbaar zijn (prijs staat onder de foto’s) of wil je er graag een aanschaffen neem dan aub contact met mij op voor meer info over de bestel -en verzend mogelijkheden.

Mocht je geïnteresseerd zijn in een van de verkochte vachten, dan kan ik op aanvraag ook een vergelijkbaar exemplaar voor jou maken, neem voor de mogelijkheden en de kosten gerust even contact met mij op

Vind je het leuk om meer foto’s te zien, kijk dan op mijn Instagram pagina daar deel regelmatig foto’s en filmpjes (ook op youtube) van de vorderingen van mijn viltprojecten.  

Klik op de foto’s voor meer info of neem een kijkje in mijn Etsy shop voor de huidige voorraad.

Hieronder zie je viltvachten die al verkocht zijn.